Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Борис Джонсън не е декларирал доходи от България

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън бе принуден да се извини в парламента в Лондон, защото се забавил да декларира 52 723 паунда. Става въпрос за 9 плащания в рамките на 9 месеца, сред които и 1167 паунда от България и Унгария, съобщава в. „24 часа“.

Парите са авторски права от книгата му „Факторът Чърчил“. Приведени са му на 17 октомври миналата година, а той ги е обявил на 20 декември, макар срокът да е 28 дни от получаването им. Има хонорари още от Чехия, Франция и САЩ, като забавянето при тях също е с месец-два.

Пред колегите си депутати Джонсън обясни, че става въпрос за неочаквани авторски права от чужбина, което е наложило да бъдат декларирани по-късно.

Парламентарната комисия по етика обаче реши да го накаже да се извини в пленарна зала, тъй като става въпрос за значителна сума, равняваща се на 70% от годишната заплата на народен представител.

Освен това от г-н Джонсън като дългогодишен депутат, който е бил високопоставен министър в правителството, би трябвало да се очаква да служи за пример, посочва комисарят по етика Катрин Стоун.

По думите ѝ направената проверка на Джонсън е установила небрежно отношение към правилата на Камарата на общините и липса на организация в офиса му. Той обаче съдействал през цялото време и обещал да вземе мерки за по-стриктно огласяване на страничните си доходи, които не са никак малко.

Бившият министър има седмична колонка в британския вестник „Телеграф“, за което получава годишно около 250 000 паунда. Той е сред горещите поддръжници на Брекзит и след като подаде оставка като министър в знак на несъгласие с водените от премиера Тереза Мей преговори с ЕС, е желан лектор по света. За двучасова лекция в САЩ той например е получил 94 500 паунда.

След като Джонсън се извини, ставайки прав пред депутатите, председателят на парламента му благодари за бързата реакция и му каза, че с това въпросът е приключен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *