Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

ПЕС избра Сергей Станишев за трети пореден път

Конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) преизбира Сергей Станишев за свой лидер. Това стана на 11-ия конгрес на левите в португалската столица Лисабон днес. С голямо мнозинство – 84% „за“, 9% „въздържали се“ и 7% „против“, делегатите гласуваха за трети пореден път доверие на българина, посочвайки го за свой предводител преди изключително важните евроизбори през 2019-а.

„Вотът догодина може да се превърне в голямото завръщане на социалдемократите“, убеден е Станишев. В емоционална реч пред стотици журналисти и представители на 56 държави, включително САЩ и Китай, Сергей Станишев очерта като заплахи пред Европа популистите и арогантната десница и постави за цел на левицата да има водеща роля за сформиране на следващото мнозинство в Европарламента.

„Да върнем социална Европа!“, гласи основното политическо послание на конгреса. В кампанията социалистите ще поставят акцент върху социалната политика, икономиката, работните места и равенството на хората. Сергей Станишев смята, че могат да постигнат добри резултати.

„Това, което целим, е широк алианс на прогресивни проевропейски сили, в които ние ще бъдем една от най-големите. И ще водим разговори с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят. Ние не сме против Европа на статуквото, а за всички, които искат да запазят Европа“, заяви новият-стар президент на ПЕС Сергей Станишев и добави, че следващата седмица Европарламентът ще гласува неговия доклад за членство на България в Шенген по всички граници: „България и Румъния са изпълнили ангажиментите, спрете двойните стандарти. Това, което правите подкопава доверието в Европейския съюз“.

Делегатите на БСП на конгреса бяха единни, че подкрепят Сергей Станишев за трети мандат начело на ПЕС. Още преди гласуването Кирил Добрев беше категоричен, че това постижението е уникално за България: „Ние сме тук да подкрепим Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение. Цялата делегация на БСП с радост ще гласува за него. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия“.

Друг представител на БСП – Деница Златева, подчерта, че партията подкрепя и кандидатурата на Франс Тимерманс за шеф на Европейската комисия. Холандецът е изборът на ПЕС за бъдещ председател на ЕК и в събота той ще бъде излъчен официално за поста.

„Най-важната цел за нас е да изпратим най-много представители в Европейския парламент“, подчерта Златева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *