Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат в Страсбург

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург.

Той откри стрелба снощи в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) в центъра на града. Убити са трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко състояние.

Това е информацията на официалните френски власти, въпреки че по-рано беше съобщено и за четвърта жертва на нападението.

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж.

От коледния базар е избягал с такси, като е заплашил шофьора. От таксиметровия шофьор властите знаят, че Шекат е ранен.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.

„Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той вече е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви вътрешният министър.

Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

„Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства“, написа френският президент Еманюел Макрон в „Туитър” след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол. Училищата остават затворени днес.

Кметът на Страсбург обяви ден на траур.

В града има много евродепутати и журналисти. До късно снощи част от тях бяха блокирани в Европейския парламент. Службите за сигурност са им позволили да излязат от евакуираната сграда на собствена отговорност, разказа пред bTV евродепутатът ни Момчил Неков (БСП).

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ вероятно нападателят е избрал момент, в който заседава Европейския парламент, за да има по-голям отзвук.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *