Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

„Ислямска държава“ твърди, че нападателят от Страсбург е неин боец

Радикалната групировка „Ислямска държава“ заяви в сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предадоха Ройтерс и Франс прес. ИД твърди, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението над Коледния базар в Страсбург „в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията“, която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал „Аллах акбар“ („Бог е най-великият“ на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

Две денонощия след стрелбата в Страсбург, Шериф Шекат беше убит снощи в южния квартал „Нойдорф“ около 21 ч. местно време – на около 2 километра от мястото на стрелбата в центъра на Страсбург.

Първоначално е обграден от полицаи, които искали да го арестуват, но открил стрелба по тях, а те незабавно отговорили на изстрелите. Атентаторът е убит на място.

„Това, което предстои сега, е официално потвърждение за самоличността на заподозрения. Нямаме данни той да има съучастници. Разследването обаче продължава, за да излезе цялата истина и за да се гарантира сигурността на французите“, коментира френският вътрешен министър Кристоф Кастнер.

При акцията няма пострадали полицаи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *