Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Косово създаде своя армия, Сърбия мисли за окупация

Косовските лидери проведоха официална церемония за трансформацията на силите за сигурност на страната в армия, предаде Асошиейтед прес.

В днешната церемония участваха трима високопоставени официални представители – президентът Хашим Тачи, облечен във военна куртка като командир на армията, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай.

Тачи увери НАТО и международните партньори, че новата армия ще бъде „многоетническа сила“, която служи на всички, независимо от религията или етноса.

„Армията никога няма да се обърне срещу някого“, заяви на свой ред Харадинай, като изрази желание някой ден тя да служи на мира заедно със сръбската армия.

Парламентът на Косово одобри проектозаконите за създаването на армия, предизвиквайки критики от страна на представители на НАТО и Европейския съюз, и тревогите на съседна Сърбия, която заяви, че е готова да използва въоръжените си сили за защита на етническите сърби в Косово, отбелязва американския вестник The New York Times.

Всички 107 депутати, присъстващи в 120-местния парламент на Косово, доминиран от етническите албански партии, гласуваха в подкрепа на плана на правителството за превръщане на наброяващите три хиляди души Косовски сили за сигурност в армията. Предвижда се в бъдеще тя да нарасне до 5000 войници на служба и 3000 резервисти. Депутатите от сръбската общност не присъстваха на сесията.

Сърбия реагира гневно на този ход, като го нарече пряка заплаха за мира на Балканите и заплаши да мобилизира собствените си въоръжени сили.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *