Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Facebook: Истина е – и други четат съобщенията ви

Facebook призна, че позволява на външни компании, а именно Spotify и Netflix, да имат достъп до личните съобщения на потребителите на социалната мрежа, предава BusinessInsider.

В отговор на материал, публикуван от в. „Ню Йорк Таймс“, разкриващ как Facebook споделя потребителски данни с големите си партньори, социалната мрежа признава, че е предоставила на трети страни богат достъп до съобщенията на потребителите си.

Според Facebook обаче това улеснявало и потребителите. Те, например, могат да влизат в услуги като Spotify със своя Facebook акаунт, а след това да изпращат съобщения чрез приложението Spotify.

„Имали ли са достъп партньорите ни до вашите съобщения? Да. Но за целта потребителите е трябвало да се впишат първо в Facebook и след това да ползват приложенията на нашите партньори“, разясняват от социалната мрежа.

„Достъпът до личните ви данни просто е бил даден на трети страни без вие да сте дали съгласието си за това“, коментира Давид Владек, който е бившият главен председател на отдела за защита на потребителите към Федералната търговска Комисия в САЩ.

Според материала на „Таймс“, Spotify може да чете съобщенията на повече от 70 милиона потребители на Facebook месечно. Вестникът съобщава още, че Spotify, Netflix и Royal Bank of Canada могат не само да четат, но и да пишат и дори да изтриват съобщенията на хората във Facebook.

Spotify и Netflix обаче са заявили на „Таймс“, че досега не им е било известно, че са имали такъв широк достъп. Facebook пък са заявили, че досега не е било злоупотребявано с тези правомощия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *