13.07.2024

Веганите пак скочиха срещу коленето на прасета по Коледа

Според старите български традиции няма Коледа без прясно свинско. Дни преди да се отдадем на кулинарни пиршества, на пощата на сутрешния блок на БНТ, телевизията са получили писма от председателя на Българския вегански съюз Никола Донев с молба да получи възможност да защити правото на живот на прасетата. Той беше гост в студиото на предаването, заедно с месопреработвателят и месопроизводител Вихрен Димитров.

Никола Донев заяви, че искат да бъдат гласа на животните, да изразим тяхното искане за живот и да напомним на обществото, че животните също искат да живеят. Световната здравна организация твърди, че червеното месо е силно канцерогенно. А свинското освен, че е червено е и изключително богато на LDL холестерол, пише в писмото от Донев. Според него лекарите не ни предупреждават за това, защото изследването е сравнително ново, а докторите са завършили отдавна.

Вихрен Димитров коментира от своя страна, че човечеството е такова, каквото е в момента се дължи на два фактора. Единият е, че дивите животни сме ги направили домашни и другото е, че сме почнали да отглеждаме зърнените култури. Според него червените меса са незаменим източник на протеин и това нещо е доказано по много начини. Месопреработвателят коментира още, че след като някой е решил да бъде веган, това си е негов избор. Мога да ви кажа, че животните, които ние гледаме, живеят в изключително добри условия. И плюс това хората са хищници. Веганите и вегетарианците са спрели един етаж преди нас, а хората, които ядат месо, са един етаж над тях. Фактът, че имаме кучешки зъби и нашият организъм е пригоден да яде храна от животински произход е факт, заяви още Вихрен Димитров.

Никола Донев не се съгласи с тезата, че сме хищници, а заяви, че сме плодоядни животни. Той обясни, че в растенията също има протеини. Ние хората нямаме нужда от огромни количества протеин, защото можем да хванем подагра и други болести. За нас е здравословно да не се храним с животински продукти, заяви основателят на Българския вегански съюз. Според Никола Донев не е необходимо да ядем животните и нашето устройство е изключително растителноядно. Той обясни, че и конят, и хипопотамите, също като хората имат кучешки зъби, но все пак те са растителноядни.

Вихрен Димитров заяви още, че е привърженик на балансираното хранене. Двете страни на медала са да се яде растителна и да се яде животинска храна, обясни Димитров. Той допълни, че не вежда конфликт в цялата работа.

Никола Донев каза още, че има информация за около 10 000 вегани на територията на България. Той разказа за декларация на Кеймбридж върху съзнанието от 2012 година, която доказва, че животните са съзнателни.

Вихрен Димитров попита дали по същата логика и растенията са живи същества и ядейки ги, не им ли отнемаме живота. Никола Донев коментира, че растенията нямат нервна система и не са съзнателни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *