Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Хиляди протестираха в Истанбул срещу поскъпването на живота

Няколко хиляди души протестираха вчера в Истанбул срещу поскъпването на живота в Турция на фона на влошаването на икономиката на страната и срива на курса на турската лира, предаде АФП.

Заобиколени от подсилени полицейски части демонстрантите носеха плакати по подобие на движението на „жълтите жилетки“ във Франция, отбелязва АФП.

Отзовали се на призива на Конфедерацията на синдикатите на трудещите се в държавния сектор, демонстрантите бяха пристигнали от различни райони на Турция.

„Работа, хляб, свобода“, скандираха протестиращите, на чиито плакати можеше да се прочете „Кризата си е тяхна, улицата е наша“ и още „Харизан“, което на турски означава юни.

Юни е припомняне на масовите демонстрации от 2013 година срещу политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които бяха породени от протестно движение срещу проекта за застрояване на парка Гези в Истанбул.

Преди една седмица няколко хиляди души демонстрираха в Диарбекир, в югоизточната част на Турция, протестирайки срещу силното повишение на цените през последните месеци.

Икономическото положение в Турция силно се влоши през последните седмици – инфлацията достигна 25,24 процента през октомври, което е 15-годишен максимум.

От януари 2018 година турската лира е изгубила 22,5 на сто от стойността си спрямо долара.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *