Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

7,2 по Рихтер: Земетресение разлюля филипинския остров Минданао

Земетресение с магнитуд 7,2 разлюля района на филипинския остров Минданао. Епицентърът на труса е бил югиозточно от град Понда-гуитан, на дълбочина около 60 км под земната повърхност. Все още не е ясно дали има пострадали и какви са нанесените материални щети. Издадено бе предупреждение за цунами за Филипините и Индонезия. Според Европейския сеизмологичен център силата на труса е била 7 по Рихтер.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами отмени предупреждението за възможност от мощно цунами след регистрираното земетресение. „Цунами не се забелязва на най-близките до бреговете на Филипините станции за контрол на морското равнище“, се казва в съобщението.

По-рано центърът бе съобщил, че „изхождайки от прогнозите, височината на вълните цунами ще бъде не по-голяма от 30 сантиметра над нивото на приливите по съседните крайбрежни части на Индонезия, Палау и Филипините.

Епицентърът на земетресението се е намирал на 196 км югоизточно от град Давао на южния филипински остров Минданао в морето Сулавеси. Данни за разрушения и пострадали хора засега няма.

От индонезийския център за предупреждения за земетресения и цунами също потвърдиха, че силният трус в море Сулавеси не представлява опасност за Индонезия и няма да предизвика цунами по островите и архипелазите в граничната с Филипините провинция Северен Сулавеси. Според шефа на центъра Рахмат Трийоно епицентърът на труса е бил на 200 км от индонезийския архипелаг Талауд и е бил на дълбочина около 69 км.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *