Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Правителство

Бисер Петков: От 1 януари се предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания

На въпроса защо пенсионерите ще получат инвалидните си добавки със закъснение, Бисер Петков отговори, че  това произтича от влезлия в сила от 1 януари Закон за хората с увреждания, който предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания, пълнолетни лица, които са над 18 години. Като в тази месечна финансова подкрепа, която ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, защото е обвързана с линията на бедност, влиза и тази добавка  – това са изплащаните към друг вид пенсии, социални инвалидни пенсии в 25-процентен размер.Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” министъра на труда и социалната политика по повод това, че пенсионерите ще получат инвалидните си добавки със закъснение.

Това, което е направено заедно с колегите от НОИ и Агенцията за социално подпомагане е първо от страна на НОИ да бъдат изготвени разпореждания, които вече са изпратени на тези около 340 хиляди пенсионери. В това разпореждане се посочва размера на пенсията, която се спира и съответно се уведомява, че тази добавка ще се изплаща под формата на нова месечна помощ, коментира още социалният министър.

Той добави, че също така са уведомени за промяната и Български пощи, откъдето обикновено се взимат пенсиите и където са набавени и информационни материали, така че хората да разберат какъв е смисъла на промяната. А смисъла на промяната е да получават по-голяма подкрепа, която по-голяма подкрепа ще се актуализира годишно, защото тези социални инвалидни пенсии в непълен размер са били отпускани до края на 2014 година, след което се е спряло тяхното отпускане, но са продължили да се изплащат в замразен размер, който е малко над 30 лева, каза още Бисер Петков.

Сега минималния размер на помощта, която ще получават хората, които са със степен на увреждане над 71 процента, сега минималния размер на помощта ще е 52 лева и 22 стотинки, добави той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *