Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Коментари Най-четени

ЕС иска нови правила за криптовалутите

Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи днес Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс.Регулаторите предупреждават инвеститорите още от 2013 година, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings – ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути.

Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от целия свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти.

Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. д. преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато.

Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. Европейските регулатори са определили кои са финансовите институции, които пряко притежават активи, предлагат цени за покупката и продажбата им, отпускат кредити срещу гаранции в криптоактиви и ги обменят за пари кеш, но имат малко информация за тези дейности.

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО.

Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на „възможностите и рисковете“ от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва в доклада.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *