Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Митинги Общество Последни новини

Военни се включиха в поредния протест във Войводиново

Повече от 200 души се събраха на петия поред протест в пловдивското село Войводиново. Снощи там дойдоха и настоящи и бивши военни, за да изразят недоволството и възмущението си от нападението над техен колега военнослужещ на 6-и януари.


Протестиращите със сини военни барети, националните знамена и плакати скандираха: „Българи-юнаци“ и „Искаме справедливост“.
Те настояват да се спазват българските закони от всички граждани и изразяват подкрепата си за семейството на пребития командос Валентин Димов, който пострада тежко при побоя на двама роми на 6-ти януари.
Демонстранти обясниха защо участват в протеста
„За да подкрепим семейството на пострадалия наш колега. Някакво разделение се получава между цигани и българи, това, че ние им плащаме сметките, те живеят добре, получават детски и не се интегрира това население и става все по-зле“.
„Искаме да го подкрепим. Затова сме дошли. Един вид да се противопоставим на циганизацията в държавата“.
„На протеста съм заради момчето най-вече и заради цялата история в България. Момчето го познавам от много години. Аз съм от Войводиново и съм от бригадата. Той е толкова съвестно и добро момче. Просто това трябва да спре навсякъде из цяла България, не само тука“.
Протестиращите подчертават, че техният протест няма политически мотиви.
Военнослужещите бяха призовани в социалните мрежи от бившия командир на Карловската бригада Димитър Шивиков, който също бе на протеста.
По-рано днес продължи събарянето на незаконни къщи в селото. Вече са премахнати нови пет опасни за хората постройки в ромската махала.
През деня вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, че не очаква сблъсъци на протеста.
„Мисля, че полицията ще си свърши работата. Както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите бяха най-силни – полицията не позволи да има саморазправа, така и тази вечер ще си свърши работата. Знам, че там се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни. Разговарял съм с тяхното ръководство. Уверението е, че те отидат да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия и аз им вярвам, защото все пак това са бивши генерали и офицери от Българската армия“, каза той.
По думите на Каракачанов ситуацията във Войводиново е спокойна, населението е доволно.
„Две трети от гетото е премахнато. Оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки да бъдат също премахнати, тъй като те са също незаконно построени“, посочи той.
Каракачанов заяви, че не се притеснява от упреците, че изявленията му са дискриминационни и призова кметовете да изготвят стройна програма за събаряне на незаконните постройки в техните общини.
„Много просто. Това, което прави всеки нормален гражданин в Република България, който работи, изкарва си прехраната, отива, наема си квартира. В България има хиляди села, в които почти няма хора, а има празни къщи. Отиваш, наемаш или купуваш дом, ремонтираш си го, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата, плащаш данъци, усмихваш се на полицая, не пипаш военния и уважаваш съгражданите си. Това е начинът за интеграция. Друг начин няма“, каза още той.
Напрежението в селото ескалира, след като на Богоявление двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили Валентин Димов.
Районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо двамата братя.
Междувременно след настояване на жителите на селото започна акция за събарянето на незаконните постройки на ромите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *