Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Последни новини

НАП започва проверка на дружествата, които търгуват с криптовалути

Националната агенция по приходите започва проверка на дружества, които търгуват с криптовалути, за да установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство, съобщиха от агенцията.


Данъчните ще изследват принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, ма риск от укриване на приходи и неплащане на данъци, смята НАП.
Направено е проучване на българските дружества с уебсайтове за търговия с криптовалути и 9 дружества са обект на контролни действия от агенцията по приходите.
Данъчните ще анализират и информацията, събрана за клиентите на тези платформи, за да проверят дали са декларирали доходите от извършените сделки.
Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), напомнят от НАП.
Доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *