Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Парламентът отхвърли споразумението за Брекзит

Британските депутати нанесоха съкрушително поражение на премиера Тереза Мей, като гласуваха с голямо мнозинство против споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което тя сключи с Брюксел, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на днешното гласуване в Камарата на общините – най-тежката загуба при парламентарно гласуване, която правителство е понасяло в съвременната британска история.

Редица депутати от нейната Консервативна партия – както привърженици на Брекзит, така и на членството в ЕС – обединиха сили, за да отхвърлят сделката.

Тереза Мей претърпя поражение и в гласуването по една от предложените поправки на сделката за Брекзит, която засяга предпазната клауза.

С наближаването 29 март – датата, на която Обединеното кралство е предвидено да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век. Сега не е ясно как или дори кога тя ще излезе от европейския проект, към който се присъедини през 1973 година.

Гласуването сложи край на градената от Мей от две години стратегия да уреди приятелски развод с тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

„Ясно е, че камарата не подкрепя тази сделка, но тазвечершният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя“, каза Мей пред парламента малко след обявяването на резултата.

„Трябва да потвърдим дали това правителство все още разполага с доверие в тази камара“, заяви Мей.

Веднага след ключовото гласуване лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин внесе вот на недоверие към правителството на консерваторите.

Внесох вот на недоверие към правителството, каза Корбин, определяйки резултата от гласуването по споразумението за Брекзит като „катастрофално“ поражение за кабинета, посочва Франс прес.

Обсъждането на вота ще се състои днес, 16 януари.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *