13.07.2024

Путин на официално посещение в Сърбия

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес на еднодневно официално посещение в Сърбия, където негов домакин ще бъде сръбският държавен глава Александър Вучич, предаде БТА.

Двамата ще обсъдят ситуацията в Косово, икономическото сътрудничество и регионални проблеми.

В рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Путин ще бъде посрещнат на летище „Никола Тесла“ в Белград, след което ще се състои церемония по полагането на венци на гробището на Освободителите на Белград. Церемонията по тържественото посрещане на руския президент пред Палата „Сърбия“ ще се състои по обяд, след което двамата президенти ще разговарят на четири очи.

Една от темите ще бъде продължаването на газопровода „Турски поток“ до Сърбия, но не се очаква да бъдат подписани документи за това.
Руският президент заяви в интервю за белградския вестник „Политика“, че Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез „Турски поток“.

Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия „Пинк“ във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът „Турски поток“ стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *