20.07.2024

Акредитациите на университетите – по нови правила

Нови правила за институционалните и програмните акредитации на университетите планира да предложи образователното министерство този февруари.

Промените ще бъдат част от новите текстове в Закона за висшето образование, които работна група между експерти от ведомството и представители на висшите учебни заведения подготвят.

Една от промените касае институционалните акредитации на университетите, която в момента се прави на няколко години. Министър Красимир Вълчев обясни пред „Дневник“, че пълна институционална акредитация на висшите учебни заведения ще се прави само първоначално, като се проверяват всички ресурси. След това институционалната акредитация ще е средно претеглената оценка от програмните акредитации. В същото време обаче министърът планира да предложи мораториум за откриване на нови университети.

Програмните акредитации във всички университети ще се правят по едно и също време. Това значи, че специалностите в едно и също направление във факултетите на различните университети ще се оценява едновременно. Предвижда се в акредитацията да участват професионални оценители, а не само лица от академичната общност.

Основните критерии ще бъдат професионалната квалификация на преподавателския състав, функционирането на вътрешната система за качество, както и материалната база и собственост. Целта е да се увеличи тежестта на точните показатели, като тези за научната дейност, обясни министър Вълчев.

Предстои да се направи и национална карта на висшето образование у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *