23.07.2024

Както са казвали древните гърци – „Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай. Ако искаш да си умен – бягай.“ И се оказва, че са били прави, пише Bright Side.

Разбира се тичането само по себе си не може да реши проблемите и трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да се готвите за маратон, но ако бягането стане част от всекидневието ви, със сигурност ще забележите положителни промени.

Бягането е лесен – и като цяло безплатен – начин да поддържате форма. Не изисква кой знае каква екипировка (макар че си струва да инвестирате в подходящи спортни обувки) или фитнес зала. Само по себе си това е достатъчно добра причина да започнете. Ето и още:

  • Тичането укрепва сърцето, увеличава броя на капилярите, както и на червените кръвни клетки. Сърцето като мускул става по-силно.
  • Увеличава се капацитетът на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл в сравнение с нетренираното. А с увелечаване на кръвния поток се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.
  • Облекчава стреса. Нервното напрежение и умората през деня водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободите от тях, а тичането е перфектно за целта.
  • Когато тренираме, в организма се отделят ендорфини. Те са известни като „хормони на щастието“ и то неслучайно: когато концентрацията им в кръвта се увелечи, усещате лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.
  • Умствената активност се повишава. Докато тичате, мозъкът ви често ражда творчески решения на проблемите сякаш от само себе си. За това допринася увеличеният приток на кислород, който помага на централната нервна система да фунционира по-активно.
  • Редовното тичане подобрява имунитета като повишава равнището на червени кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Същевременно понижава холестерола, намалява глада и подобрява чревната перисталтика. Съчетано с подобряване на метаболизма, всичко това води до нормализация на теглото.
  • Няма значение по кое време на деня тичате. Сутрин преди, или вечер след работа тичането освежава, ободрява и подобрява настроението.
  • Изследвания показват, че тичането помага и за частнично възстановяване на чернодробните клетки.
  • Редовното тичане има благоприятен ефект и върху опорно-двигателния апарат. То е особено полезно за по-възрастните, защото предотвратява дегенеративните ставни заболявания и остеоартрита.

1 thought on “Убедителни причини да тичате всеки ден

  1. Би било полезно, ако механизмът за Гърция беше приет със скоростта, с която механизмът за подкрепа се задейства за други икономики, когато Европа най-после разбра риска, на който сме изложени. Днес за пръв път виждам истинска решителност и в Парламента, и в други европейски институции да се погледнат пряко и реалистично реалните икономически безизходици в Европа. Защо сме в тази ситуация? Главната причина е, че харчим повече от възможностите си и натрупваме кредити. Харчихме, когато нямаше криза, харчихме по време на кризата и харчим сега на излизане от кризата. Всеки, който иска да научи какво става, когато постоянно харчиш повече, отколкото имаш, просто трябва да дойде в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *