Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

НАП проверява 13 000 фирми

13 хил. фирми попаднаха на мушката на данъчните. От НАП имат съмнения за укриване на данъци чрез счетоводен финт, посочва NOVA.

Данъчните квалифицират тези 13 хиляди фирми като рискови. Причината – по документи в складовете им има стока за прекалено много пари, сравнено с оборотите, които са декларирани. Така държавата търси запаси за 8 млрд. лв. Според бизнеса парите са в стоки, а стоките са в складове.
Под прицела на данъчните попада верига магазини за дрехи. По информация на NOVA, стоката която трябва да е в складовете на фирмата е на стойност 2 млн. лв. Оказва се обаче, че магазините изобщо нямат складови помещения, а само търговски обекти.

„В тези три магазина няма стока за 6-цифрена сума. И по-големият въпрос е, че няма никаква счетоводна следа за никаква стока. И възниква логичният въпрос, ако тази стока съществува само и единствено по документи не е ли тя била продадена отдавна и да не е внесен дължимия данък по ДДС“, каза говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Ако действително всички фирми на прицел имат фиктивна складова наличност за 8 милиарда и са направени продажби без да се отдели дължимото за хазната, то държавата губи 20% или милиард и 600 млн. Затова сега данъчните с на ход. Сравняват дали това което е по книга, действително го има в складовете.Никой няма право да продава нещо без да издаде касова бележка или фактура. То рано или късно се хваща това нещо, няма как да не се хване“, обясни икономистът Владимир Каролев.

И за да не се стигне до „хващане“, от НАП дават гратисен период.

„2019 г. е в началото си и тези фирми биха могли доброволно да извършат корекции, това е своего рода амнистия, ако щете го разчитайте“, уточни Росен Бъчваров.

Ако фирмите не се възползват от помилването, проверките може да прераснат в ревизии.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *