Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Свят

Върховният съд узакони забраната на Тръмп за трансджендъри в армията

Върховният съд на САЩ остави в сила забраната на президента Доналд Тръмп трансджендъри да служат в армията. Решението предизвика яростно недоволство сред ЛГБТ-активистите.Тази политика първоначално бе обявена от президента през юли 2017 г. чрез Туитър, а по-късно и официално потвърдена от тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис. Тя не позволява служба в армията на лицата, които са диагностицирани със състояние, известно като „полова дисфория“. Също така се уточнява, че индивидите без условие могат да служат, но само ако го правят според пола, който им е определен при раждането.

В изявление, публикувано след решението на Върховния съд, Пентагонът се опита да изясни, че неговата политика не е забрана за всички транссексуални да бъдат военни.

„Както винаги, ние третираме всички транссексуални лица с уважение и достойнство. (Предложената политика на Министерството на отбраната) НЕ е забрана за обслужване от транссексуални лица. От решаващо значение е Министерството на отбраната да има право да прилага политиките за персонала, които според него са необходими, за да се гарантира най-смъртоносната и бойна ефективна бойна сила в света. Предложената политика на Министерството на отбраната се основава на професионална военна преценка и ще гарантира, че въоръжените сили на САЩ ще останат най-смъртоносните и ефективни бойни сили в света“, заяви полковник Карла Глисън, Говорител на Пентагона, пред CNN.

През юли 2017 г. Тръмп изненада военните лидери, като им съобщи, че след консултация с генерали и военни експерти, правителството на Съединените щати няма да приеме или да позволи на транссексуалните да служат в каквато и да е форма в армията: „Нашата армия трябва да бъде съсредоточена върху решителни победи и не може да бъде обременена с огромните медицински разходи и прекъсвания, които транссексуалните военни биха предизвикали.“

Според данни на правителството от 2016 г. в армията на САЩ има 8980 транссескуални.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *