Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Бедствено положение в Смолянско заради снега

След обявеното частично бедствено положение от страна на общините Смолян и Чепеларе в малките часове на нощта, областният управител на Смолян Недялко Славов обяви бедствено положение за цялата Смолянска област. Областният кризисен щаб активизира аварийния план при обилен снеговалеж.

Причината е усложнената обстановка след обилните снеговалежи в района, заради които десетки населени места в областта останаха без ток, а проходите „Превала“ и „Пампорово“ бяха затворени; проходим на този етап е „Рожен“.
 
В община Смолян има и населени места без достъп, като Селище и Еленска. В момента приоритет е възстановяването на тока в Мугла, за да може да заработят помпите за водоподаване към курорта Пампорово.
 
Снощи по пътищата в областта е имало и сериозни „тапи“ от коли, които са продължили около няколко часа, като най-големите са били в района на Пампорово.
 
Общините Борино и Доспат нямат ток, частично селищата и от община Девин имат проблеми с електричеството. Рано тази сутрин екипи са пробили преспите на Широка поляна, където е аварирал 110 –киловолтов електропровод. В Смолянско е вече и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.
На територията на областта има множество паднали дървета, които освен, че затрудняват трафика, създават проблеми и по електропреносната мрежа.
 
Ски зоните на Пампорово и Чепеларе са затворени, заради проблемите, съобщи кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Няма да се отварят, докато не се разчисти главният път и не се нормализира обстановката. Призовават се всички туристи да не напускат хотелите си

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *