Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Русия доволна на цена 60-70 долара за барел петрол

Русия е доволна от цена на петрола в порядъка на 60-70 долара за барел, но за намаление на обема на шистовия добив в САЩ цените трябва да спаднат до под 40 долара за барел. Това заяви на Световния икономически форум в Давос ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС.

„Ако някой иска да победи шистовия петрол, цените трябва да се понижат под 40 долара за барел. Цени под 40 долара не са подходящи за руската икономика, не са особено добри за саудитската икономика и честно казано не са изгодни и за инвестиции в отрасъла“, каза Дмитриев. „Това не е практично, Русия действително разглежда цените на петрола в порядъка на 60-70 долара, тъй като считаме, че подобна цена е добра за инвестициите и много добра за стабилността“, добави той.

През ноември миналата година президентът на Русия Владимир Путин каза, че 60 долара за барел е най-балансираната и справедлива цена на петрола за руската икономика.

През декември след решението на ОПЕК+ да съкрати добива на петрол през първото полугодие на 2019 година Кирил Дмитриев каза, че предходното споразумение в този формат е донесло на бюджета на Русия допълнителни 6 трилиона рубли. Печалбата на руските петролни компании за деветте месеца на 2018 година е нараснала 2 пъти и половина , отбеляза Дмитриев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *