Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Отново разкопават около „Графа“ в столицата

Отново разкопават централните части и улиците около „Граф Игнатиев“ в София, пише „Капитал“.

Посочват се две причини: промяна на схемата за поставяне на подземни контейнери за битови отпадъци и изграждане на шахти на 18 места в района, и „Топлофикация“ не е завършила ремонта на тръбите си в части от Зона 2, което ще стане през април.

Системата за подземни клетки за битови отпадъци е част от големия проект за ремонт на Зона 2 (пространството около ул. „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „6-ти септември“, „Ген. Парнесов“, „Цар Шишман“, площад „Славейков“, пл. „Гарибалди“, пл. „Патриарх Евтимий“ и градината пред храма „Свети Седмочисленици“) от столичния център, който се изпълнява от „Джи Пи Груп“ за около 24 млн. лв, допълва изданието.

18-те контейнера са планирани около градинката на „Седмочисленици“, пл. „Славейков“, „Гарибалди“, „Паренсов“ и др. Изграждането на шахтите за подземните контейнери започна през лятото на 2018 г.

Също така изданието има информация, че „Топлофикация“ не е успяла да координира ремонта на тръбите си в частта около „Граф Игнатиев“ и тепърва иска да свърши това.

Припомняме, ремонтите на „Графа“ предизвикаха голям скандал и бурно обществено недоволство.

Първият проблем около ремонта на „Графа“ беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси.

Оказа се, че фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“, която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба – той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Друг скандал се разрази около ремонта на пространството около близкия храм „Св. Седмочисленици“. Новите плочки пред храма предизвикаха силно възмущение сред столичани заради вида си. След това част от плочките бяха пренаредени. Отговорът на СО – плочките имали за цел да подчертаят самата църква.

Още в самото начало на ремонтните дейности пък граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по „Графа“.

Поредният скандал възникна около ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Самата форма била избрана, за да не се сяда върху тях.

Преди дни пък ограничителите станаха обект и на първата вандалска проява след ремонта. Единият ограничител беше изтръгнат от земята, а други два бяха деформирани.

На 9 октомври Фандъкова глоби фирмата изпълнител заради лошото качество на ремонта със 100 хиляди лева. Дни преди това кметът заяви, че глобата може да стигне до 1 милион лева. Тя заяви, че това ще бъде първата и последна глоба, защото следващата крачка щяла да бъде прекратяването на договора. Въпреки всичките останали скандали обаче, до това обаче не се стигна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *