Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Меркел получи престижната награда „Фулбрайт“

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта необходимостта от борба срещу възхода на национализма и популизма и напомни ролята на САЩ след Втората световна война за създаването на свободна и демократична Германия и Западна Европа, предаде Асошиейтед прес.

В реч след получаването на престижната награда „Фулбрайт“ Меркел отбеляза, че американската помощ за Западна Европа с плана „Маршал“, ролята на САЩ във „въздушния мост“ към Берлин след като СССР прекъсна достъпа до града и ангажираността на президента Джон Кенеди в годините на Студената война са помогнали да се стигне до падането на Берлинската стена пред 30 години. „Нашите американски приятели стояха до нас неуморно, борейки се за свободна Европа, да направят тази свободна Европа силна, и ние германците няма никога да забравим това“, заяви тя.

Меркел получи наградата на работещата във Вашингтон асоциация „Фулбрайт“ на церемония в Берлин. Това е първият случай, когато церемонията по връчването на наградата се организира извън САЩ, отбелязва АП. Асоциацията посочи, че канцлерката ще получи престижното отличие за „нейното забележително, състрадателно лидерство и за силния й ангажимент за взаимно разбирателство, международно сътрудничество и мир“.

В речта си Меркел предупреди, че докато броят на свидетелите на Втората световна война намалява, светът става свидетел на засилване на популизма и национализма. „Трябва да се противопоставим решително на подобен вид мислене“, подчерта канцлерката, като призова „да си припомним защо изобщо беше основана Организацията на обединените нации, Световната търговска организация и други международни институции“. Причината бяха изводите, до които стигнахме след ужасите на Втората световна война и прекомерния национализъм, подчерта тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *