Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Facebook навършва 15 години

Петнайсет години след раждането си в общежитието в Харвард, Фейсбук (Facebook) се превърна във водещата социална мрежа в света, с над 2 милиарда потребители. Един успех, който има и своите тъмни страни, отбелязва Франс прес.

На 4 февруари 2004 година Марк Зукърбърг пусна ембриона на Фейсбук онлайн. Днес компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството, струва 500 милиарда долара на борсата и прибира 22 милиарда долара чиста печалба годишно.

34-годишният ръководител на социалната мрежа е с лично богатство от 62 милиарда долара, по оценка на сп. „Форбс“. В същото време Зукърбърг получава символична заплата от 1 долар.

Но тази невероятна „история на успеха “ е жестоко атакувана от близо 2 години от почти непрестанен поток от скандали и разкрития за методите на Фейсбук, чиито приходи произлизат от реклама.

Списъкът с критиците му е дълъг: депутати, обезпокоени от дезинформацията, гъмжаща на платформата, поддръжници на неприкосвеността на личния живот, които се бунтуват от все по-мащабното събиране на лични данни, както и защитници на човешките права. „Става дума за много мощна компания, създала пристрастяващ продукт, от който зависят много хора“, подчертава анализаторът Джош Берноф. „А това е съпроводено с голяма отговорност“, добавя той.

Фейсбук е имал 2,3 милиарда активни месечни потребители в края на декември. От тях 947 милиона са в Азия и Тихоокеанския регион, 381 милиона в Европа и 242 милиона – в Северна Америка. Компанията не уточнява броя на потребителите по страни, но анализаторите смятат, че те са най-много в Индия, следвана от САЩ, Индонезия и Бразилия. Фейсбук е блокиран или строго ограничен в някои страни като Китай и Северна Корея.

Около 2,7 милиарда души използват всеки месец едно или няколко от приложенията от „семейството“, към което принадлежат едноименната мрежа, профилът Инстаграм (Instagram), УотсАп (WhatsApp) и Месинджър (Messenger).

За отчетната 2018 година Фейсбук е показал отлични резултати: 22 милиарда долара печалба при оборот от 55 милиарда долара. Фейсбук регистрира растеж през всичките години след излизането си на борсата през 2012 година, където в момента социалната мрежа е оценявана на около 480 милиарда долара.

Рекламата, която благодарение на масираното и непрестанно събиране на личните данни на потребителите е насочена възможно най-конкретно, осигурява 98 процента от оборота на Фейсбук, като лъвският пай се пада на мобилната реклама. Социалната мрежа осъществява около 50 процента от оборота си в Северна Америка. Според специализираната кантора иМаркитър (eMarketer) делът на Фейсбук в онлайн рекламата би трябвало да достигне 20,5 процента от 327,28 милиарда долара, които ще бъдат изразходвани през 2019 година.

Гигантът от Менло Парк, Калифорния, е имал 35 587 служители към 31 декември 2018 година – с 42 процента повече спрямо предходната година. Това е в резултат на тройното увеличение на персонала, натоварен да премахва спорно съдържание от платформата. Петнайсет години след раждането си в общежитието в Харвард, Фейсбук (Facebook) се превърна във водещата социална мрежа в света, с над 2 милиарда потребители. Един успех, който има и своите тъмни страни, отбелязва Франс прес.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *