Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Франция прие закон за ограничаване на насилието по време на протести

Френският парламент прие днес закон, чиято цел е да ограничи проявите на насилие по време на протести, съобщи Ройтерс. Текстът бе внесен в отговор на продължаващите три месеца антиправителствени демонстрации на „жълтите жилетки“.

Въпреки критиките, че новият закон може да ограничи гражданските свободи, той бе приет от Националното събрание – долната камара на парламента – с 387 срещу 92 гласа, благодарение на мнозинството, с което разполага центристката партия на президента Еманюел Макрон „Република напред“. Той ще бъде разгледан в Сената, но Националното събрание има последната дума.

Законът „срещу хулиганите“ забранява на протестиращите да прикриват лицата си, дава на полицията по-големи пълномощия да гонят от протестните шествия потенциални смутители на реда и дава на местните власти правото да налагат забрани на отделни лица да участват в демонстрации.

Предвиждат се санкции като лишаване от свобода за шест месеца и 7500 евро глоба, съобщи Франс прес.

В подкрепа на мярката гласуваха мнозинството депутати от управляващата партия, техните центристки съюзници „Демократично движение“ и дясната опозиционна партия „Републиканците“, която е вносител на предложението. Цялата левица гласува против, както и депутатите от крайнодясната партия „Национален сбор“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *