Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Митинги

Нови протести във Войводиново

Жители в село Войводиново готвят нови протести. Причината – прогонените от там цигани търсят възможност да се върнат по домовете си, което предизвиква недоволството на местните, които се мобилизират в социалните мрежи. Хората се събират пред сградата на общината, информира bTV.

Припомняме, в събота, 9 февруари, група от около 20 роми склониха да напуснат домовете си с обещание да се срещнат с кмета на община Марица.

Ромите са категорични, че няма къде да живеят и желаят да започнат процедура по узаконяването на незаконните постройки.

Жителите на Войводиново не искат да допускат това и се събират пред местната управа точно по време на насрочената среща между ромите и кмета на община Марица.

Припомняме, напрежението в селото беше създадено, след като в началото на годината двама цигани от ромското гето нападнаха командоса Валентин Димов.
Случаят предизвика широк обществен отзвук, който доведе до събарянето на незаконни постройки и прогонването на роми.

След това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще твори концепция за промени в политиката за интеграция на ромите, както и че циганите са станали прекалено „нагли“, което предизвика недоволство за насаждането на етническа омраза.

Вкрая на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *