Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Тонове токсични отпадъци, изхвърлени край гара Яна

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна, съобщиха от Столична община, цитирана от Нова телевизия. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция в столицата. Няма замърсяване на въздуха. На мястото има и полиция.

Вече има и задържан, който е заподозрян за изхвърлените отпадъци.

„В петък вечерта в 22 часа получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб. Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката“, каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни“, обясни общинският служител.

Ще бъда взети от проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *