13.07.2024

Скандал за подкуп разтресе руския „Стани богат“

Уникален скандал тресе двете най-популярни интелектуални телевизионни игри в Русия.

Иля Бер, главен редактор на тамошния вариант на „Стани богат“, който се казва „Кой иска да стане милионер“, обвини легендарния участник в „Что, где, когда“ („Какво, къде, кога“) Александър Друз, че му е предложил подкуп срещу отговорите на въпросите, съобщи „24 часа“.

Друз, който участва в популярното още по съветско време и предавано и в България състезание, беше в „Кой иска да стане милионер“ през ноември миналата година заедно с друг известен участник и капитан на отбора на магистрите в „Что, где, когда“ Виктор Сиднев.

Двамата стигнаха до последния въпрос за 3 млн. рубли, който гласеше „Коя фигура завършва комбинацията в шаха, която води до мат на Легал?“. Участниците отговориха „цар“, но правилният беше „кон“. Така те останаха само със сигурната сума от 200 000 рубли.

Близо два месеца след предаването обаче Иля Бер публикува в интернет записи, за които твърди, че са от негови телефонни разговори с Друз. Той пък от своя страна казва, че именно главният редактор на „Кой иска да бъде милионер“ е предложил далаверата с отговорите срещу половината от наградния фонд.

В крайна сметка ръководството на „Первий канал“, където вървят и двете предавания, взе решение и двамата да бъдат отстранени за неопределено време, а печалбата от 200 000 рубли да не се изплаща.

Преди години скандал разтресе и българския „Стани богат“. Тогава гражданин на София спечели най-високата сума от 100 000 лева, но се оказа, че дъщеря му е била служител на телевизията, по която се излъчва предаването. Сумата не бе изплатена на печелившия, въпреки че нямаше доказателство за вътрешна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *