Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Адвокатите с обща позиция за закона за прането на пари

Общо събрание на адвокатите от страната се провежда в София. Освен че ще отчетат дейността си за миналата година, се очаква юристите да излязат с единна позиция по влизането в сила на спорния закон за мерките срещу прането на пари, който предизвика протести от гилдията. Адвокатската тайна ще бъде запазена и хората няма защо да се притесняват, че доверието им ще бъде предадено. В това увери в специално интервю за „По света и у нас“ заместник-председателят на НС Явор Нотев, който е и специален гост на Общото събрание на адвокатите. Висшият адвокатски съвет призна, че проблем има и някои от нормите на Закона за мерките срещу изпирането на пари може да предизвика различно тълкуване и оттам да доведе до изтичането на адвокатската тайна.
Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Симеонов не смята, че има разнобой в гилдията. Протестите на адвокати той определя като „различни виждания как да бъдат постигнати резултати“.
Симеонов припомни пред журналисти, че съветът вече е имал срещи в НС и ДАНС. И че от вторник работна група ще обсъжда въпросите за адвокатската тайна.

Тя е неприкосновена и е тайна не на адвоката, а на клиента, посочи Симеонов. Той се обяви за намирането на баланс и беше оптимист, че това ще се случи. Колкото до протестите, според Симеонов явно е имало неясноти какво прави адвокатският съвет. Трябва прецизиране на това какво прави адвокатът, той не може да е доносник на службите, посочи Атанас Симеонов.
Велислав Величков, който е част от протестиращите адвокати, заяви, че все пак разнобой в адвокатурата има, защото адвокатският съвет не бил направил нищо преди приемането на спорните текстове.
Промяната в закона трябва да стане незабавно. Ако не видим действия, които да защитават адвокатите, ще има стачка, заяви Величков и се обяви за въвеждане на електронно гласуване и сред адвокатите, което да е на принципа един човек – един глас.
Най-вероятно няма да има големи протести на цялото адвокатско съсловие, а то ще излезе с декларация какви мерки ще бъдат взети. Освен това, те са получили уверението на управляващите, че Закона за мерките срещу прането на пари ще бъде поправен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *