20.07.2024

Хотелиери прогнозират 30% спад на туристи в Банско и района

Най-малко 30 процента спад на зимните туристи в Банско и района прогнозираха хотелиери. При ресторантьорите той ще е е още по-голям, заявиха от бранша и предупредиха за масови фалити, ако държавата не въведе ясни правила за услугата „ол инклузив“. Въпреки че в дните на Световната купа по ски базата е заета почти сто процента, от Съюза на туристическия бизнес регистрират голям отлив на туристи от Великобритания, Турция,Русия и най-вече от България.

Заради големите опашки пред кабинковия лифт рекламата на курорта като най-евтина зимна дестинация и ценовия дъмпинг, който изкривява конкурентната среда, през последните години в Банско идват все по-неплатежоспособни туристи. На пазара се предлагат „ол инклузив“ пакети по 25-30 евро. Тревожна индикация е и фактът, че групата висококатегорийни хотели на концесионера на ски зоната също оферират на убийствено ниски цени. Индикациите за задълбочаване на проблемите са от няколко години, но за този зимен сезон прогнозите са много тревожни.

В Гърция и Турция има държавни изисквания и високи стандарти към услугата „ол инклузив“, която е разрешена само на висококатерорийните хотели и затворени туристически комплекси. Затова от Съюза на туристическия бизнес в Банско ще поставят въпроса пред всички държавни институции, каза председателят на организацията Малин Бистрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *