Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Платилите данъци до края на януари спестили 1 милион лева

Над 1 милион лева са спестили българите, които са обявили и платили дължимото на държавата до края на януари заради отстъпката от 5%.

По данни на Националната агенция за приходите – 18 800 души са се възползвали от отстъпката. Така средно всеки е спестил по около 60 лева. Това е и последната година, в която попълваме сами декларации.

От догодина информацията ще се обработва автоматично от данъчните и онези, които получават хонорари, само ще трябва да потвърдят сметките. Такива са около 70% от всички подаващи декларации, които са 800 000. Иначе казано, за 560 000 души попълването ще е улеснено.

„И човек, идентифицирайки се в системата, ще може да види всичко, което НАП знае за него – заплата, хонорари и просто да потвърди. Ако се налага да се добави информация като доходи от наем или данъчни облекчения, те ще се добавят и това значително ще облекчи попълването“, заяви Росен Бъчваров от НАП пред bTV.

В момента всеки, който подава данъчна декларация за хонорари, трябва преди да отиде в офиса на НАП или пък да седне зад компютъра, за да попълни декларацията си онлайн, да посети счетоводствата на фирмите, за които е работил, за да събере бележки за доходите. Нерядко по граждански договори трябва да отчитаме доходи от различни фирми.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *