Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Спорт

Спортните министри на България, Сърбия, Румъния и Гърция договориха текст на Меморандум за подготовка на общата кандидатура за Мондиал 2030 и ЕП 2028

Спортните министри на България, Сърбия, Румъния и Гърция договориха текст на Меморандум за разбирателство между правителствата, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028. Това стана по време на съвместна работна среща в Националната футболна база „Бояна“, на която присъстваха министър Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и ръководителите на футболните федерации на четирите държави. Меморандумът ще бъде подписан през месец април, когато домакин на следващата среща ще бъде Солун.

„Вярвам, че днес направихме поредната важна стъпка по този проект, който може да се окаже от историческо значение за страните от Балканския полуостров. По време на първата ни среща през ноември 2018 г. в Белград поставихме добра основа за нашата съвместна работа. Заедно дадохме ясен знак, че имаме воля да защитаваме общите интереси на балканите, не само в спорта, но и в областта на политиката и икономиката. В резултат от разговорите, които проведохме в рамките на четиристранната среща на държавните ръководители на България, Сърбия, Румъния и Гърция през декември 2018 г. ние потвърдихме политическата подкрепа от най-високо ниво за проекта и изяснихме състава на координационната работна група“, каза Кралев пред медиите.
Министърът допълни, че на срещата в Солун всяка страна трябва да направи конкретни предложения с какви градове и стадиони може да се включи в кандидатурата. Също така до края на годината спортните министерства ще направят предложения до правителствата си за вземане на окончателно решение за официализиране на кандидатурите.
Кралев изтъкна още, че един от партньорите ни в кандидатурата – Румъния ще бъде страна-домакин и на Европейското първенство през 2020 г., което е безценен опит в подготовката на документацията и самата организация.
Четиримата спортни министри обявиха, че се работи и по други съвместни балкански проекти, като първият от тях е Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г., на което домакини ще са България, Сърбия, Румъния и Гърция.
Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че за пръв път българският футбол среща толкова сериозна подкрепа от страна на премиера и министъра на спорта.
„Независимо дали ще спечелим домакинството на някое от тези първенства, за мен най-важното е, че стадионите ще останат за нашите деца“, каза Михайлов.
На срещата в Бояна от страна на България участваха още изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов и директорът на дирекция „Европейски програми, проекти и международно сътрудничество“ на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.
От името на Румъния присъстваха президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану и звездата на румънския футбол от 90-те години Георге Попеску, който в момента е съветник по спортните въпроси на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила.
Изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и шефът на кабинета на зам.-министър Василиадис участваха в експертната среща от името на Гърция.
Сърбия пък бе представена от вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич, генералния секретар на Асоциацията Йован Шурбатович, държавния секретар Предраг Перуничич и заместник-спортния министър Дарко Удовичич.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *