Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Гледат на първо четене Закона за концесиите

Депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за концесиите, които целят да улеснят процедурата за отдаване на летище „София“.

В дневния ред на парламента е и окончателното обсъждане на Закона за социалните услуги.

Промените в Закона за концесиите, внесени от Министерския съвет, изчистват 3 обстоятелства, които спъват процедурата за отдаване на летище „София“ на частен оператор.

Предложените изменения предвиждат премахване на безкрайната солидарна отговорност на концесионера, която надхвърля изискванията на европейското законодателство.

Решава се и проблемът с обезщетението на концесионера за направени инвестиции в летището при форсмажорни обстоятелства. Предлага се още за концесия с трансграничен интерес спорове по договора да могат да се решават от арбитражен съд.

С внесените поправки в закона се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия.

Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти се удължава вече 4 пъти и последният е до 3-ти април.

В Закона за социалните услуги за първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се самообслужват, както и за хора с увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Общините ще са тези, които ще предоставят асистентските услуги. Те ще са безплатни за хората без доходи.

Останалите ще заплащат различна сума от таксата – 10, 20 или 50 % от нея по индивидуална оценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общински служители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *