Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Проучване доказа, че ваксината срещу морбили не причинява аутизъм

Ваксините не причиняват аутизъм, включително тази срещу морбили, заушка и рубеола (MMR). Това е заключението на едно от най-мащабните изследвания по темата, което е публикувано в научното списание Annals of Internal Medicine, съобщава АФП.

То е направено от института „Статенс Серум“ в Дания и университета в Копенхаген. Екипът е проследил всички деца – повече от 650 хиляди, родени в Дания от 1999 до края на 2010 г.

Състоянието им било следено от раждането до края на проучването през 2013 г. Учените сравнявали данните за състоянието на ваксинираните и неваксинираните деца и не открили никаква разлика.

6517 деца били диагностицирани с аутизъм по време на изучавания период. Нямало обаче никакви индикации, че предимно ваксинираните деца развиват аутизъм. Учените заключават, че ваксините не увеличават риска и към децата, които може да са уязвими към заболяването заради други фактори.

Те не откриват и ръст на заболяванията от аутизъм след ваксинация.

Това е второ такова мащабно изследване. Предишното покри 537 хиляди датски деца и приключи през 2002 г. Изводите бяха същите – няма връзка между ваксинирането на децата с MMR и аутизма. Учените цитират още 10 изследвания върху ваксините в различни страни със същия резултат.

Междувременно американският Сенат призова за борба с дезинформацията за ваксините. Причината е разразилата се в последните седмици епидемия от морбили в САЩ, която засегна 11 щата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *