23.07.2024

Зехтинът, който е част от средиземноморската диета, може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора, сочат резултатите от изследване.

Ако човек е затлъстял и иска да помогне на сърцето си, ще е добре да включи зехтин в хранителния си режим. Оказва се, че здрави, но сериозно затлъстели хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт е по-малък. Получените резултати обаче не доказват, че причина за това е зехтинът, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА.

„Става въпрос за наблюдателно изследване, то не установява причинно-следствена връзка – заяви ръководителят на екипа д-р Шон Хефрън от Нюйоркския университет. – Няма доказателства, че други храни – червено месо, масло или плодове и зеленчуци, са свързани с активация на тромбоцитите.“

Изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, е обхванало 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели – със среден индекс на телесна маса 44. За затлъстели са смятани хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-висок. Участниците попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот. Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с другите участници. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.

„Фактът, че всички участници са с наднормено тегло, е важен – отбеляза Хефрън. – Получените резултати разкриват, че здравословното хранене може да има благотворен ефект, независимо от телесното тегло.“

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *