Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

България затварят въздушното си пространство за самолети „Боинг 737 Макс”

България ограничава въздушното си пространство за полетите на самолети „Боинг 737 Макс“, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията късно снощи.

По-рано това направиха и други европейски държави като Германия и Великобритания. Страните обявиха, че временно затварят въздушното си пространство за полети на този тип самолети след трагедията в Етиопия.

Забраната влиза в сила от днес в 21 ч. българско време и идва след издадена директива за безопасност от Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA).

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ е издала необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на родни летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт.

От ведомството съобщават още, че ще бъде гарантирано обслужването и безопасното кацане на самолетите от същия тип, в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

По-рано тази вечер самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам кацна безаварийно на Летище София.

До забраната на полети на Боинг 737 Макс се стигна след катастрафата в Етиопия в неделя, при която самолетът се разби и 157 души загинаха.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *