Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Младен Маринов: Нападенията срещу полицаи се увеличават

През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи, каза пред журналисти в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Там министърът, директорът на ГД „Национална полиция“, роднини, близки, колеги, приятели и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на командоса Емил Шарков, поставена в двора на СУ „Максим Райкович“.

Полицаят от СОБТ Емил Шарков загина на 14 март 2014 г. при специализирана полицейска акция за отнемане на незаконно оръжие в дома на 54-годишния Петко Петков в Лясковец. Маринов посочи, че е нужно неприкосновеността на полицаите да бъде облечена в по-голяма съдържателност в измененията и допълненията в Закона за МВР.

В последно време няма полицейска намеса по някакъв проблем, било то за спазване на нощната тишина или за нарушаване на обществения ред, която да не срещаме противодействие, свързано с активни нападения, подчерта той, цитиран от БТА.

Според министъра трябва да предвидят по-големи санкции за тези, които си позволяват физически и вербални нападения срещу полицаи. Вербалното нападение не води до физически наранявания, но уронва устоите на институцията, подчерта Маринов.

Той уточни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции от закона, че тя ще бъде наложена и събрана. „Първо искаме да гарантираме, че тя ще бъде наложена, а размерът трябва да е такъв, че трябва да бъде постигнат ефектът на индивидуалната и на генералната превенция“, каза Младенов.

Всяка година правим анализ на сигналите за неправомерната употреба на сила или помощни средства от страна на полицаи. За последните три години има намаление на жалбите от граждани, които се оплакват за неправомерни действия от страна на полицаите във всички областни дирекции, посочи главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“. Той уточни, че същевременно според анализите почти всеки месец има по един сериозен случай на нападение срещу полицаи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *