24.07.2024

До средата на годината: Всички училища у нас с Wi-Fi мрежи

До средата на тази година се очаква всички училища в страната да са изградили със средства на Министерството на образованието и науката Wi-Fi мрежи със защитена интернет-среда. Това съобщи министър Красимир Вълчев на среща в Банско с учители, директори, преподаватели от професионални гимназии и детски градини, общински съветници, кметове и народни представители, съобщиха от пресцентъра на министерството. Министърът подчерта, че това е само част от цялостната среда за електронно обучение. Към нея трябва да се добавят също и електронни образователни ресурси.

Един от новите проекти на МОН предвижда създаването на отворен облак. Това ще бъде платформа с безплатни образователни ресурси. Министърът акцентира върху възможността тя да съдържа електронни уроци, разработвани от самите учители. Преподавателите ще преминават първо през обучение за използването и създаването на подобни ресурси, обяви още Красимир Вълчев.

„Учителите трябва да бъдат мотивирани да създават и споделят нови уроци“, каза още министърът. По проекта са предвидени и средства за възнаграждения на авторите-учители. Той обърна внимание, че при използването на информационни технологии е особено важно усвояването на дигитални умения от страна на учениците не просто като потребители на електронни устройства, а за насърчаването им да се превръщат в дигитални създатели. След въвеждането на предмета „Компютърно моделиране“ в трети клас предстои и финансиране на дейности по интереси още от първи клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *