Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество Последни новини

Фейсбук призна за съхраняване на пароли на вътрешни сървъри

Фейсбук – най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, потвърди днес, че паролите на голям брой потребители са били съхранявани на вътрешни сървъри в некриптирана форма, но увери, че не е имало никакви нарушения на сигурността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Решихме проблема и като предпазна мярка ще предупредим всички,чиито пароли са съхранени в такава форма“, подчерта Фейсбук в комюнике.

Според специализирания сайт по киберсигурност KrebsOnSecurity, по този начин около 20 000 служители на Фейсбук са имали достъп през годините до стотици милиони пароли, съхранявани в некриптиран вид.

Миналата година британските регулаторни власти наложиха на социалната мрежа Фейсбук глоба от 500 000 паунда (644 000 долара) заради това, че не е успяла да защити личните данни на своите потребители във връзка със скандала с аналитичната компания „Кембридж Аналитика“. Глобата е най-високата възможна, която може да се наложи в страната в тази област.

Регулаторният британски орган за защита на личните данни в сферата на комуникациите и информацията (Бюрото на комисаря по информацията – Information Commissioner’s Office) е констатирал, че между 2007 г. и 2014 г. Фейсбук обработвал лична информация за потребителите си нечестно, като е предоставил на разработчици на приложения достъп до лични данни, без за това да бъдат информирани засегнатите хората. Това означава, че данните на около 87 милиона души са били използвани без тяхното знание.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *