Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Уволниха служител на прокуратурата заради контакти с разследван

Служител по сигурността на информацията в Окръжна прокуратура-Шумен, който е контактувал с разследван, бил уволнен дисциплинарно за нарушаване на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт.

Уволненият служител поискал от Районния съд в Нови пазар да бъде върнат на работа, но и да му бъде присъдено обезщетение от 10 400 лева, но магистратите отхвърлили всичките му искания.

От делото става ясно, че в края на 2017 г. постъпило искане до Шуменския окръжен съд за използване на СРС за два мобилни телефона на мъж, като част от водено досъдебно производство за фалшиви документи за регистрация на МПС.

Служителят по сигурността на Окръжна прокуратура подготвил необходимата документация и проследяването започнало. По-късно проследяването на единия телефон било спряно, а на другия – удължено.

След претърсвания в имоти на заподозрения били иззети и двата телефона. Тогава обаче станало ясно, че от единият номер има комуникация по Вайбър с „Милицията“. Между двата абоната имало 25 взаимни обаждания, а проверката показала, че зад номера на „Милицията“ стой именно служителя от прокуратурата.

При започналата дисциплинарна проверка той обяснил, че непознат за него номер и човек го потърсил през Вайбър. Двамата се срещнали пред блока на Петър, а мъжът поискал информация по воденото досъдебно производство. Той я отказал, но продължили да си говорят за коли и авточасти.

Това, според работодателя, е недопустимо с оглед служебното качество на служителя и действията му компрометирали съдебната система и прокуратурата. Затова и бил уволнен.

Служителят обаче смята уволнението си за неправомерно и затова го атакувал. Решението да се на Районния съд в Нови пазар не е окончателно и може да обжалва пред Окръжен съд-Шумен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *