Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Прокуратурата сезира КЗК за дейността на таксиметрова фирма

Комисията за защита на конкуренцията е сезирана от прокуратурата за фирма за таксиметров превоз чрез мобилно приложение, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Образувано е производство за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията в частта за „Забрана на нелоялната конкуренция“ във връзка с дейността на „Такси Максим“ ЕООД по осъществяване на посредничество и свързване на превозвачи/шофьори и клиенти посредством мобилни приложения, която може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на другите конкуренти.

Проверката на ВАП е започнала на 17 май 2018 г. във връзка с данни за осъществяването на нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение. Възложена е била проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ /ИААА/ и били дадени указания да се включат Главна дирекция „Национална полиция“ и Националната агенция за приходите.

В резултат са стартирали процедури по реализиране на административнонаказателна отговорност на отделни водачи на автомобили чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения и са предприети принудителни административни мерки, като със заповеди се спират от движение за срок от шест месеца МПС, с което се извършва нарушението.

От върховната прокуратура е изискана конкретна информация – за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Освен това е ангажиран изпълнителният директор на ИААА за налагане на имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *