18.07.2024

Скандал: Скрити камери в хотелите в Южна Корея

Около 1 600 души са били тайно снимани в хотелски стаи в Южна Корея, а кадрите са били излъчвани на живо онлайн в платени сайтове, съобщава корейската полиция, цитирана от CNN.

Двама мъже са арестувани, а друга двойка се разследва за връзки със скандала, който обхваща 42 хотелски стаи в 30 хотела в 10 града из цялата страна. Полицията заяви, че няма индикации хотелите да са съучастници в схемата.

Камерите са били скрити в цифрови телевизионни кутии, контакти и др., а кадрите се излъчвали на живо онлайн, става ясно от изявленията на полицията.“И преди е имало подобни случаи, когато камери са били поставяни нелегално в хотелски стаи, но за първи път полицията се сблъсква със случай, в който видеата са излъчвани на живо в интернет“, заявяват властите.

Южна Корея има сериозен проблем с шпионирането с камери и незаконното заснемане.

През 2017 г. полицията е установила над 6 400 случаи на незаконно заснемане, в сравнение с 2012 г., когато потърпевшите са 2 400.

Миналата година десетки хиляди жени изпълниха улиците на Сеул и други градове в Южна Корея, за да протестират срещу непорочната практика и да настояват за действия от страна на властите.В отговор Сеул създаде специален „отряд“ от жени-инспектори, които да инспектират всички 20 000 обществени тоалетни в столицата за скрити камери, въпреки че някои критици определиха този ход като несериозен отговор на един обществен проблем.

„Най-честата реакция, след като са разбрали, че са станали жертва на скрита камера, е хората да казват „искам да умра“, или „повече не мога да изляза от вкъщи“, казва Ли Джи-су, компютърен специалист, който помага на жени да изтрият снимките, направени без тяхно знание.

„Това, от което всички се страхуват най-много, продължава Джи-су, е че хората по улиците ще ги разпознаят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *