Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Цветни печати ще показват произхода на агнешкото месо

Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува.

От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята – червен и син, предаде БНТ.От години Селви Али предлага на клиентите си само българско агнешко месо, доставено от кланица във Велинград. Мъжът казва, че повечето хора се интересуват от произхода му, но и най-вече да е прясно.

„Аз не мога да работя с чуждо месо, защото нямам фризери и при мен идва месото само в охладен вид“, казва Селви Али.

За да са наясно потребителите какво месо купуват, от тази година върху него ще има поставен цветен печат. Червен цвят за българско производство и син за вносно. Месото ще бъде обозначавано още в месодобивните предприятия.

„Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода – български или внос“, казва д-р Камен Янков – директор на ОД на БАБХ-Пловдив.Според овцевъди така ще се стимулират родните производители.

„По този начин всички ще излезнат сами от сивия сектор, защото те няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако няма произход“, смята Румен Стоянов – председател на организация на развъдчиците на автохтонни породи овце.

Не всички клиенти обаче смятат, че печатът е важен.

„Печатът за мен не е гаранция. На етикета трябва да е обозначено. Аз съм привърженик на българското месо. Агнешкото да е розово и да има тлъстинка“, споделя Дамян Дамянов.

Съветът на д-р Камен Янков е потребителите да купуват агнешко месо от лицензираните търговски магазини и да гледат срока на годност и произхода. В Пловдивско вече започнаха проверки по пазарите за продажба на агнешко месо и яйца без доказан произход, както и при търговията с живи животни. Ще се проверяват и магазините.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *