Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Гласуват серия от алтернативни планове за Брекзит

Днес британският парламент поема от правителството контрола върху дневния ред за Брекзит. Депутатите ще гласуват по серия от алтернативни планове за Брекзит.

Съгласно предложението на депутата от Консервативната партия Оливър Летуин, което беше прието късно в понеделник вечер след гласуване в Камарата на общините, депутатите ще проведат така наречените „показателни гласувания“, за да се установи дали има консенсус по алтернатива на сделката на Мей. Това означава, че днес обичайният правителствен график ще отстъпи място на плановете на депутатите.

Историците твърдят, че такава фундаментална промяна в отношенията между правителство и парламент не е наблюдавана от 1642 година.

В късния следобед председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще оповести кои опции за Брекзит ще бъдат обсъдени и след това гласувани, но се очаква сред тях да са и по-крайни варианти като оставане в митническия съюз и общия пазар, втори референдум или отмяна на Брекзит.

Възможно е „показателни гласувания“ да има и следващата седмица. Резултатите от гласуването не са обвързващи и правителството не е задължено да променя стратегията си за Брекзит.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *