Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Университетски преподавател и театрален режисьор с проект-кауза за борба с насилието в училище

„Ако спреш да ме биеш мога да ти помогна да си напишеш домашното“- решение дадено от ученик за безконфликтно разрешаване на конфликтна ситуация

Насилието сред подрастващите е следващият обект на работа за театралния режисьор, университетски преподавател и директор на Университетски театър на Нов български университет доц. д-р Възкресия Вихърова. Със своя интердисциплинарен екип тя изследва насилието в българското училище и дава артистична алтернатива за справяне със социалния феномен.

Нейният мащабен проект „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, обединява поредица от творчески продукти, акции и инсталации, които не само илюстрират проблема, но и дават решение. Те са подкрепени с активна изследователска и творчeска работа, съобразена със заявката на учители, ученици, родители, педагогически съветници, и споделената от тях нужда от помощ и подкрепа в борбата с насилието в училище.

В първия модул на проекта, през април 2018 г., бяха проведени срещи с училищната общност в град Пловдив под формата на сесии по Форум и Плейбек театър. Чрез тях бяха извлечени реални истории за насилие в българското училище.

Тези истории дават началото на спектакъла „Историята ти (Ти) в мен“, чиято премиера ще бъде на 12 април 2019 г. от 19,00 ч. и 21,00 ч. и 13 април 2019 г. от 19,00 ч. в Център за съвременно изкуство „Баня старинна“, град Пловдив. Зрителите ще могат да посетят три представления, които илюстрират мащабите на проблема-насилие в училище. Участници в представлението са както популярни лица за българския театър, така и млади артисти част от НУЛЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ. Това са децата на прехода, които според психолозите са в основата на засилените прояви на жестокост и насилие.

Освен участието си в спектакъла младите артисти ще проведат и поредица от улични танцови акции под надслов „Танцувай за Ненасилие в училище“, които ще завършат с парти в „Баня Старинна“ на 13.04.2019 г. от 22,00 ч. Те са по музиката и с участието на един от най-популярните в България – DRUM&BASS DJ – ОGGONEK,

Като част от модула ще бъде представен и спектакъла „Премълчаното разказано“ на 9.04.2019 г. от 20,00 ч. в „Баня старинна“. Той е създаден по историите на три жени – реални прототипи, преживели насилие и е идеолог на настоящия проект.

На 10.04.2019 г. от 11,00, 15,00 и 21,00 ч в СКЛАД ще бъде представена 24-часова акция по Форум Театър с водещ Янко Велков.

Проектът „Премълчаното разказано-пътуваща сцена“ е израз на активната позиция на доц. д-р Възкресия Вихърова, която като директор на Университетски театър и преподавател в Нов български университет въвлича общност от артисти, студенти, преподаватели и създава една от основните университетски инициативи.

Тя е фокусирана върху проблема с насилието в българското училище и необходимостта да се даде алтернатива за справяне с него. Това е една активна позиция, която не само констатира и описва социалния феномен, а създава общност, ежедневно стремяща се да покаже мащабите му, да го извади от анонимност, да привлече общественото внимание към него. Една битка за Ненасилие, която цели повишаването на обществената чувствителност към проявите му и изграждане на нетолерантност към тях. Чрез мощните средства на изкуството се показва една реална ситуация, създават се творчески продукти, които не са страшни за гледане, а въздействащи и провокиращи размисъл. По този начин проектът цели да възпита в подрастващото поколение висок праг на чувствителност, неприемане и нетолерантност към проявите на насилие. Различни специалисти, изследващи проблема с насилието, смятат, че това е един от начините да настъпи промяна и да се ограничат неговите прояви.

За повече информация може да последвате страницата на проекта в социалните мрежи. Ще я намерите под името @untoldtold.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *