20.07.2024

Редица градове по целия свят се включиха снощи в отбелязването на инициативата Часът на Земята, като спряха светлините за един час в 20.30 ч. местно време. Тя е част от призива за глобални действия срещу промените в климата.

Започнал в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се разпространи в повече от 180 държави, включително България, а към инициативата се присъединиха десетки милиони хора.

Целта на символичната проява е да се привлече вниманието към проблема с климатичните промени и да се насочат усилията към по-щадяща употреба на природните ресурси.

Един от участниците в акцията в Берлин заяви: „Мисля, че всеки час е Час на Земята. Може би е добър за подобряване на информираността, но това е нещо, което активира. Мисля, че може да променя виждането на хората за това как те възприемат планетата, как консумират“.

Междувременно младата шведска екоактивистка Грета Тунберг получи германската награда „Златна камера“ на церемония в Берлин. В пламенна реч снощи 16-годишната тийнейджърка отново призова за спешни мерки срещу климатичните промени.

От август миналата година Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, а училищните стачки под мотото „петъчни дни за бъдещето“ се разпространиха по целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *