Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

НАТО отбелязва 70-годишнина

Американският президент Доналд Тръмп ще разговаря днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той е в САЩ за среща по повод 70-годишнината от създаването на Алианса.

На събитието страната ни ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Домакин на срещата в сряда във Вашингтон е държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Според изявление на Белия Дом по време на срещата си Тръмп и генералния секретар на НАТО ще подчертаят значимостта на Алианса като „опора за световните мир и сигурност“. Очаква се двамата да говорят за постигнатото от НАТО, както и за поетите наскоро ангажименти за споделяне на финансовата отговорност между европейските съюзници.

В предишни свои изказвания американският президент обвини Европа и Канада в това, че не правят достатъчно за отбраната си и разчитат на САЩ. Миналата година Тръмп заплаши с изтеглянето на САЩ от НАТО, ако страните членки не увеличат бюджета си за отбрана.

Но във Вашингтон в контраст с президентското недоволство законодателите показват двупартийна подкрепа за Алианса. Столтенберг се очаква да стане пряк свидетел на настроенията в сряда, когато ще говори пред Конгреса на САЩ.

В рамките на отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на НАТО ще бъдат обсъдени конкретни актуални теми от сигурността, сред които състоянието на сигурността в Черно море, отношенията с Русия и съдбата на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег, нетрадиционните предизвикателства като хибридни и кибервойни, ролята на НАТО в борбата с тероризма. На срещата ще се включи и Република Северна Македония, която е в процес на присъединяване към алианса.

Според съобщение на Министерство на външните работи, докато е във Вашингтон, министър Захариева също ще разговаря с Питър Наваро, специален помощник на президента на САЩ и директор на Офиса по въпросите на търговията и индустрията, с министъра на правосъдието Уилям Бар, с председателя на Комисията по вътрешни работи в Сената Рон Джонсън и с Майкъл Маккол, заместник-председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на Конгреса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *