22.07.2024

Една пета или 11 милиона смъртни случая по света през 2017 г. са били свързани с нездравословно хранене, изобилстващо от сол, захар и преработено месо, допринасящо за сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.Проучване, обхванало 195 страни, показва, че пропорцията на свързаните с неправилното хранене смъртни случаи е най-висока в Узбекистан и най-ниска в Израел. САЩ заемат 45-о място, Великобритания – 23-то, Китай – 140-о, Индия – 118-о, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“, пише БТА.

Осреднената консумацията на здравословни храни като ядки, семена, мляко и пълнозърнести продукти е твърде ниска. Хората същевременно консумират големи количества напитки с добавена захар, преработено месо и сол. В резултат на това един на всеки пет смъртни случая през 2017 г. е бил свързан с лошо хранене.

Проучването Глобалното бреме на болестите проследява тенденциите в храненето от 1990 до 2017 г. по 15 показателя.

Крис Мъри, директор на Института за оценка на здравето към Вашингтонския и ръководител на проучването, отбелязва, че докладът потвърждава това, което мнозина мислят от години.

„Нашата оценка показва, че основните рискови фактори за здравето, свързани с храненето, са прекомерната консумация на натрий и недостатъчната консумация на здравословни храни като пълнозърнести продукти, плодове, ядки, семена и зеленчуци“, казва Мъри.

Изследването показва, че хората консумират само 12 процента от препоръчителното дневно количество ядки и семена – средно 3 грама на ден, вместо 21 грама.

Консумацията на напитки с добавена захар надвишава препоръчителната с над десет пъти.

Експертите напомнят, че храненето, изобилстващо от сол, захар и „лоши“ мазнини е известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и много видове рак.

Глобалната диета също включва по-малко от четвърт от препоръчителното количество пълнозърнести продукти – средно 29 грама дневно, вместо 125 грама, и почти двойно над препоръчителното количество преработено месо.

Според изследване, публикувано през януари, идеалната диета за доброто здравето на хората и планетата набляга на удвояването на пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, плодовете и зеленчуците, намаляването наполовина на червеното месо и добавената захар, и ограничаването на рафинираните въглехидрати.

Сред свързаните с нездравословното хранене 11 милиона смъртни случая през 2017 г. близо 10 милиона са в резултат на сърдечносъдови заболявания, около 913 000 – на рак, и близо 339 000 – на диабет тип 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *