Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Среща между Путин и Ердоган

Вашингтон не успя да предложи на Анкара същите условия за споразумение за противоракетните системи на САЩ Patriot, които Русия предложи по силата на договора за противоракетна система S-400. Това съобщи турският президент Тайип Ердоган.

Ние финализирахме споразумението за C-400, продължаваме да плащаме спрямо договора. Предложихме на САЩ да купят Patriot, но САЩ не ни предложиха правилните условия. Така че сделката C-400 се изпълнява, а през юли чакаме доставката на комплексите, коментира той пред телевизионния канал „Хабертюрк“. Президентът добави, че позицията на Вашингтон относно закупуването на S-400 от Анкара е „много погрешна“ и „Турция не я харесва“.

САЩ активно се опитват да не позволят на Турция да купува комплекси S-400 от Русия. В понеделник Вашингтон, във връзка с плановете на Анкара за придобиване на S-400, обяви, че спира доставките за Турция на оборудване, свързано с програмата за създаване на най-новия изтребител F-35.

Турският лидер припомни неотдавнашните изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно конфликта между Анкара и Вашингтон. „Генералният секретар каза важни неща. Той заяви, че е неправилно да се налагат санкции срещу членовете на съюза, защото имаме нужда един от друг“, коментира Ердоган.

На 8 април турският президент ще посети Москва, където ще обсъди въпроса за договора с Русия за С-400.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *