Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество Последни новини

7 април – Световен ден на здравето

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Един от основните проблеми, пред които е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да работят в чужбина. За 2013 г. от Лекарския съюз са издали 408 сертификата за работа извън границите на страната ни. Почти толкова е и броят на медиците, които са за същата година са се дипломирали.

Независимо от конфликтите в родното здравеопазване, днешният ден е повод да покажем нашата признателност към хората, чиято кауза е здравето на нацията. На 7 април лекарите от своя страна си правят равносметка за добрините и грешките, направени от тях през изминалата година.

Проучване на Българския лекарски съюз показа, че 80% от младите ни лекари изявяват готовност да напуснат България и да работят в чужбина. От съсловната организация уточниха, че броят на лекарите, завършили медицина, е равен на броя на тези медици, които емигрират. Около 500 са студентите, завършващи медицинските университети у нас всяка година.

Проблемът обаче е, че емигриращите специалисти непрекъснато се увеличават, докато броят на дипломиращите се с годините остава константа. Сред предпочитаните държави, заради които кадрите напускат страната ни, е Германия. Причината – един български лекар, заминавайки за Германия, може да започне избрана от него специализация и да получава възнаграждение от 2500 евро. Тук възнаграждението на един лекар, специализиращ по държавна поръчка, е 450 лева или над 10 пъти по-ниско.

След Германия, най-предпочитани от родните медици са Франция, Англия и Северна Ирландия.

По информация на Здравното министерство пък нашите лекари бягат най-много от специалностите педиатрия, неонатология и патоанатомия. Сред основните причини за емиграцията на специалисти са по-добро заплащане, по-добри условия на труд, възможност за кариерно развитие, висок стандарт на живот, както и липса на доверие в българската здравна политика.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *